Vše o životě a pro život!!


Překyselení organismu

Překyselení je způsobeno nesprávnou výživou. K potravinám, které jsou zdrojem kyselin, patří např. maso, uzeniny, trvalnivé mléko (vysokoteplotně upravené) a vejce. Mezi potraviny, ktereé při trávicím procesu kyseliny tvoří, se řadí např. sladké pečivo, výrobky z bílé mouky, káva a také alkohol.

Překyselení se zpočátku projevuje drobnými zdravotními problémy, jako je slabost, únava, nechutenství a mérné oslabení imunity. Tyto potíže byste neměla podceňovat. Jestli je váš organismus překyselený, zjistíte snadno. Stačí si pomocí testovacího proužku (z lékárny) změřit hodnotu pH moči.

Následná onemocnění: Jestliže je organismus překyselený, snaží se tento stav vyrovnávat. Ukládá kyseliny do podkožního vaziva a do chrupavek. To může vést ke vzniku revmatu a fibromyalgii (bolestivé svalové onemocnění). Kyseliny navíc odebírají kostem důležité minerální látky, což může vést až ke vzniku osteoporózy.

Léčba: Silně překyselený organismus vyžaduje zásaditou terapii, aby byla v organismu opět nastolena rovnováha. Speciální přípravky doplňují hladinu hydrogenuhličitanu, látky chránící organismus před překyselením. Preparát musí být odolný proti žaludečním kyselinám, aby k uvolňování hydrogeuhličitanu docházelo až v tenkém střevě.

Prevence: Pokud vás trápí mírné překyselení nebo chcete-li se jen preventivně chránit, měla byste změnit své stravovací návyky. Jezte hodně četsrvého ovoce a zeleniny a celozrnných výrobků, zakysané mléko, sýry, tvaroh a ořechy. Proti překyselení organismu pomáhá pouze čerstvé ovoce, kompotované má přesně opačný účinek!