Vše o životě a pro život!!


Lékaři z kuchyně

Až 10.000 ochranných látek v zelenině posiluje obranyschopnost. Rýma a viróza pak nemají šanci. Denní porci zdraví si může dopřát každý snadno a rychle. Nachlazení, sezónní deprese, kašel, škrábání v krku. Neexistuje jeden univerzální lék, navíc bez vedlejších účinků? Dobrá zpráva: dokonce je jich víc! A nepocházejí z lékárny, nýbrž z kuchyně.
Ani ránu bez cibule! Když vědci zkoumali účinnost stovky chemických a přírodních látek proti nachlazení a virům, objevili prostředek působící proti 65 různých infekcí: kuchyňskou cibuli. Od té doby další četné studie ukázaly, že díky účinné látce quercetinu (antioxidant) působí cibule protizánětlivě a antibakteriálně, pomáhá předcházet rakovině, likviduje viry a plísně. Cibule zlepšuje funkci plic, dokonce i při astmatu. To, co ukázaly mezinárodní výzkumy, věděly už naše babičky: cibulový sirup a obklad patří už po staletí k nejúspěšnějším domácím prostředkům proti chřipce, nachlazení nebo kašli.
Super čtyřka rostlinných hlídačů. Saponiny jsou látky, které najdeme v kopřivách, luštěninách, špenátu či lékořici. Působí proti křehkosti cév, ovlivňují vykašlávání, působí močopudně, snižují hladinu cholesterolu a aktivují obranné buňky. Terpeny (v mátě, a citrusovém oleji), součásti rostlinných éterických olejů a silic, nechávají doslova vyprchat původce kašle. Jako vysoce účinní likvidátoři virů se osvědčily také sulfidy (v česneku, pórku), tyto sirné sloučeniny povzbuzují tvorbu protilátek a chrání cévy před záněty. Glukosinoláty (v zelí, brokolici, křenu, hořčici) jsou dnes považovány za jednu z nejúčinnějších přírodních zbraní proti virům, plísním, parazitům nebo bakteriím – a také proti rakovině. Existuje tedy nejméně tisíc důvodů, proč nejen v chřipkové sezóně mlsat místo sladkého pečiva zeleninu.
Semaforová koalice proti virům. POZOR! Když ve stravě výrazně klesne podíl antioxidantů ze zeleniny nebo ovoce (třeba beta-karoten, lykopen, vitamín C), výrazně to oslabí obranyschopnost organismu: bakterie a viry mají snazší práci, chronické infekty se v těle hromadí. Fitness jídelníček pro imunitní systém je úplně jednoduchý: Kdo denně naservíruje svým obranným buňkám trochu červené (rajčata, paprika), žluté (paprika) a zelené (zelí, špenát, paprika,brokolice), k tomu extra porci bílkovin (třeba houby), ten dodá svým buňkám v těle všechny výživné látky, které potřebují pro energii, zdraví a maximální údernou sílu. Všeobecně při přípravě jídel platí: Vaření ničí skoro celou biolékárnu. Zeleninu proto JEN krátce blanšírujte nebo duste (vyjímkou jsou pouze rajčata a žampiony). Ještě lepší bude, když při večerním sledování televize nahradíte obvyklé čipsy proužky syrové kedlubny nebo papriky.

Největší ochránci naší imunity
1. BROKOLICE. Ochranný faktor: Ochrana proti chřipce díky vitamínu C a zinku. Kolik jíst: Nejméně 3x týdně porci. Extra tip: Jen krátce blanšírujte, podávejte uvařenou „al dente“.
2. RAJČATA. Ochranný faktor: Lykopen zahání původce chřipky. Kolik jíst: Šestkrát týdně - 3x teplá, 3x studená. Extra tip: malá a konzervovaná rajčata jsou zdravější.
3. CIBULE. Ochranný faktor: Sirné oleje usmrcují až 65 původců infekcí. Kolik jíst: 1 – 2 plátky syrové cibule denně. Extra tip: Domácí cibule neobsahuje pesticidy.
4. PAPRIKA. Ochranný faktor: Capsaicin, vitamín C, beta-karoten. Kolik jíst: Třikrát týdně s několika kapkami olivového oleje. Extra tip: Pro top účinek jezte papriku raději syrovou.
5. BRAMBORY. Ochranný faktor: Vlákniny posilují obranyschopnost. Kolik jíst: Čtyřikrát týdně 4 kousky. Extra tip: jezte s olejem – zvyšuje to účinek vitamínů.
6. ČERVENÁ ŘEPA. Ochranný faktor: Mléčnan, vitamín C proti infektům a plísním. Kolik jíst: Dvakrát týdně jako jídlo (salát, příloha) nebo šťávu. Extra tip: malé bulvy se uvaří rychleji.
7. ČESNEK. Ochranný faktor: Allicin ničí viry a bakterie. Kolik jíst: 1 – 2 syrové nadrobno nakrájené stroužky denně. Extra tip: Kupujte jen čerstvé hlávky. olej mírní ostrost.
8. ŽAMPIONY. Ochranný faktor: Vitamíny D a C – ochrana proti infekcím a rakovině. Kolik jíst: Třikrát až čtyřikrát týdně. Extra tip: Raději je nejezte syrové!