Vše o životě a pro život!!


Stravovací návyky

Mgr. Vlastimil Chadim
Problém nadváhy a obezity se dá „řešit“ několika různými způsoby. Někdo sáhne po zázračném čaji, tabletce, náplasti na hubnutí nebo jiných redukčních přípravcích. Někdo si nechá provést liposukci či začne sportovat. Při vyšších stupních obezity se při léčbě využívají i některé léky či provádí chirurgické zákroky v oblasti trávicího traktu. Snad každý však na sobě vyzkoušel aspoň nějakou dietu – dočasně změnil své původní stravovací zvyklosti.
Většinou chceme mít výsledky co nejrychleji a naordinujeme si radikální postup, kdy výrazně omezíme přísun celkových kalorií. Každá dieta je specifická nějakým určitým omezením. Bohužel však takovéto postupy nemají dlouhodobý úspěch, nějakou dobu se omezujeme a trápíme a poté se vše vrácí do starých kolejí. Mohli bychom podrobněji rozepsat co se při takovém nešťastném pokusu o redukci hmotnosti v těle odehrálo… Jisté je, že tudy cesta nevede. Je třeba se na vše dívat komplexně. Nejedná se jenom o stravování, ale stejně tak o možnosti pohybu, genetického založení, vlivu stresu, psychiky, popř. některých onemocnění a léků. To vše jsou činitelé, které mají vliv na celkový problém nadváhy.
Zastavme se však u prvního bodu – u jídelních zvyklostí.
Uveďme si přehled chronicky známých doporučení, jak sestavit jídelníček k hubnutí. Těchto zásad můžeme vyjmenovat celkem 14 a zde jsou první 4:
rozdělím celodenní stravu do 4-5 menších porcí (snídaně-přesnídávka-oběd- svačina-večeře) - jím jen když mám hlad a ne jen chuť
udržuji mezi jednotlivými jídly optimální intervaly (2,5-4 hodiny), „nepozobávám“ - dodržuji vhodný odstup jídla od fyzické aktivity
zelenina a ovoce jsou pravidelnou součástí jakéhokoliv jídla, které si dám
každý den se v mé stravě vyskytují vhodní zástupci ze všech základních skupin potravin:
tekutiny (min. 2-2,5 l)
zelenina (4-6 porcí)
ovoce (2-3 porce)
brambory, pečivo, cereálie, luštěniny (2-8 porcí)
nízkotučné maso, drůbež, ryby, vejce (1-3 porce)
nízkotučné mléčné výrobky (1-3 porce)
ořechy, semínka, rostlinné oleje (5-20 g) 

Pokračujeme v přehledu základních doporučení, jak sestavit jídelníček k hubnutí. Nyní si uveďme dalších deset zásad. Takový jídelníček by nám měl zajistit dlouhodobou a trvalou redukci nadváhy. Tato doporučení se ovšem dají použít i pro stabilizaci a udržování tělesné hmotnosti, nebo pro „nehubnoucí“ populaci, jako racionální jídelníček.
- jím p-o-m-a-l-u (oběd a večeře mi zaberou minimálně15 minut) - když už nemůžu a jsem sytý(á) nechám zbytek na talíři
- ze své stravy vyřadím tučné potraviny (uzeniny, tučné maso, tučné mléčné výroby, tučné pečivo, tučné pomazánky, cukrovinky)- volím nejméně tučné varianty potravin
- omezuji konzum potravin bohatých na cholesterol
- minimalizuji konzum potravin s vysokou koncentrací sacharidů a vysokým glykemickým indexem (cukrovinky, sladkosti, koláče, čokoládové výrobky, oplatky,…)
- jako zdroj sacharidů upřednostňuji potravin s nízkým glykemickým indexem a nízkou náloží cukrů a tuků (zelenina, ovoce, luštěniny, ovesné vločky, vařené brambory, rýže Natural, celozrnné těstoviny, celozrnné pečivo, pohanka, jáhly)
- snažím se přijímat větší množství vlákniny (zelenina, ovoce, luštěniny, celozrnné pečivo, rýže Natural, obiloviny, ořechy, potravní doplňky s vlákninou)
- 2-3x denně konzumuji potraviny bohaté na bílkoviny s nízkým obsahem tuků (libové maso, drůbež, ryby, šunka, nízkotučné sýry, tvaroh, vejce, Šmakoun, sójové výroby, tofu, luštěniny, potravní doplňky s vysokým obsahem bílkovin)
- denně konzumuji potraviny bohaté na antioxidanty (zelenina, ovoce, luštěniny, doplňky stravy s obsahem antioxidantů)
- denně vypiji min. 2 - 2,5 l neenergetických tekutin (voda, minerálka, čaj, ředěné ovocné a zeleninové šťávy), v horku a vyšší fyzické aktivitě ještě více
- vyberu si jeden den v týdnu na detoxikaci organismu (ovo-zeleninový den, půst)
Jak jednoduché :-).