Vše o životě a pro život!!


Nejužitečnější potraviny pro ženy

Zázrak jménem jablko. S 30 vitamíny a stopovými prvky je jablko opravdu zdravé ovoce. Vědci z Cornell univerzity v USA nedávno zjistili, že účinné látky, které jsou v jablkách obsažené, chrání mozek před nemocemi, jako je např. Alzheimerova choroba. Demence přitom ohrožuje obzvlášť ženy, protože v průměru žijí déle.

Pomeranče s extra obrannou silou. Pomeranče jsou C vitaminovou bombou. Vitamín známý také jako kyselina askorbová aktivuje buněčnou látkovou výměnu a posiluje náš imunitní systém. Nejlepší záruka dlouhého života a zároveň dobrá ochrana před nepříjemnými nachlazením! Kromě toho vitamin C podporuje výstavbu vaziv, která zejména u žen s věkem rychle ochabují. Proti vráskám i celulitidě pomáhá: Denně vypijte velkou sklenici čerstvé pomerančové šťávy.

Brokolicová ochrana proti rakovině. Zástupce z čeledi brukvovitých je jako léčivá bylinka: Vitamíny C, E a provitamin A v brokolici vyzbrojují naše buňky do boje s volnými radikály, vyvolávajícími rakovinu. Obzvlášť hojně je v této zelenině zastoupen vitamín A. ten se ne náhodou nazývá také vitamín krásy. Podporuje totiž růst kožních buněk a díky tomu urychluje regeneraci kůže, která se s přibývajícím věkem čím dál víc zpomaluje. Konzumace prokolice navíc pomáhá i proti infekcím a snižuje riziko očních chorob.

Špenát pro chytré hlavy. zelená listová zelenina obsahuje množství kyseliny listové, která zlepšuje logické myšlení a brání kornatění tepen. Pro těhotné ženy a ty, které uvažují o dítěti, je nanejvýš důležité, že kyselina listová je v těhotenství nezbytně nutná. Chrání vyvíjející se plod před deformacemi.

Sýry pro pevné kosti. U žen po čtyřicítce klesá hustota kostní hmoty a tento proces navíc probíhá rychleji než u mužů. Důvodem je narůstající nedostatek estrogenu. Proti řídnutí kostí se můžete bránit konzumací 2 – 3 plátků tvrdého sýra denně. Sár dodává tělu vápník, který posiluje kosti. Tip: Zaměřte se na nízkotučné sýry!

Brambory nám dodávají energii. Není vůbec pravda, že se po nich tloustne! Brambory mají pouhých 800 kcal na 100 g a jen minimum tuku, přitom na dlouho zasytí a udržují hladinu krevního cukru na konstantní úrovni. Tím brání vzniku mlsných choutek, které přepadávají obzvlášť ženy.

Mořské ryby chrání srdce. Ženy čím dál častěji trpí nemocemi srdce a krevního oběhu. Ochranu proti tomu poskytují omega-3 mastné kyseliny, obsažené v mořských rybách, např. sledích nebo lososu. tyto látky udržují cévy pružné a prospívají i našemu mozku.

Červení bojovníci proti rakovině. Nádhernou červenou barvu dodává rajčatům barvivo lykopen, které z nich zároveň dělá favority v boji proti rakovině. Lykopen snižuje riziko nádorových onemocnění včetně žaludku a plic. Stejně jako karoten navíc chrání pokožku před škodlivými účinky slunečního záření. A to ještě není zdaleka všechno. Rajčata jsou také zdrojem vitamínů C a E, beta karotenu, kyseliny listové a železa, hořčíku, draslíku a zinku. Proto by je do svého jídelníčku měla pravidelně zařadit každá žena, která touží po mladistvé a zdravé pokožce bez vrásek.

Krůtí maso pro zdravé tkáně. Pokud máte v oblibě maso, ale chcete žít zdravě, je pro vás nejlepší volbou maso krůtí. Obsahuje jen minimum tuku a vysoce kvalitní bílkoviny, které jsou nezbytné pro tvorbu tkání. Protože s věkem svalová tkáň ubývá, je krůtí maso vhodné zejména pro ženy po 45. roce. Pro ženy je tento druh masa vhodný také proto, že obsahuje velké množství železa a selenu. Železo je nezbytně nutné pro krvetvorbu a selen působí preventivně proti vzniku nádorů.

Hovězí maso jako zdroj železa. Během menstruace ženy ztrácejí hodně krve a tím i důležité železo. Když železo v těle chybí, člověk se rychle unaví a má bledou kůži. Velký obsah železa má hovězí maso. nezbytnou dávku vám dodají už 2 masitá jídla týdně. Nejlepším způsobem úpravy masa je vaření nebo lehké grilování bez tuků.

Voda pro štíhlou linii. Ideální nápoj: Nemá žádné kalorie a zásobuje naše tělo důležitými minerály. Navíc dostatečná hydratace je podmínkou krásné pokožky. Tip: Sklenice vody před jídlem a během něj potlačí pocit hladu.

Celozrnné potraviny podporují trávení. Rakovina tlustého střeva je u žen 2. nejčastějším rakovinným onemocněním. Celozrnné produkty obsahují dostatek vláknin, které přirozenou cestou čistí střeva od škodlivých usazenin, aktivují trávení a tím snižují riziko rakoviny. Bod k dobru: Vitamíny skupiny B obsažené v obilovinách posilují nervy.

Pohanka zrychluje krevní oběh. Častým ženským problémem jsou křečové žíly, popraskané žilky a pomalý krevní oběh. Proti těmto obtížím se osvědčila pohanka. Tato tradiční obilovina, která se po létech zapomnění opět vrací na naše stoly, posiluje cévy a pozitivně působí i při snižování vysokého krevního tlaku. její velkou výhodou je, že neobsahuje lepek, a proto je vhodná i pro celiaky. Při dietách zase můžete využít toho, že udržuje v rovnováze hladinu krevního cukru a účinně brání záchvatům „vlčího hladu“.

Olivový olej chrání srdce. Olivový olej a olivy obsahují velké množství vitamínu E a nenasycené mastné kyseliny. právě díky obsahu těchto kyselin velmi příznivě působí na snižování hladiny škodlivého cholesterolu v krvi. V olivách najdeme i látku skvalen, která udržuje ve formě srdce. Olivový olej má rovněž mimořádně pozitivní účinky na pokožku, vlasy a nehty. Naučte se ho tedy v kuchyni používat místo živočišných tuků a uvidíte, jak se díky tomu zlepší vaše celková kondice.