Vše o životě a pro život!!


Dělená strava

Shodíte a ještě se udržíte ve formě!! Jíst všechno, a přitom zhubnout – pro mnoho žen často nedosažitelný ideál. Ale opravdu jedna taková forma stravování existuje: je to dělená strava. Dodržovat se musí pouze jedno malé omezení – můžete jíst vše, ALE ne ve stejný okamžik. Nejdůležitější pravidlo dělené stravy říká, že je nezbytné konzumovat odděleně potraviny bohaté na bílkoviny a sacharidy. To tedy znamená, že si můžete dát k obědu brambory a večer maso, ale nikdy obojí dohromady. Tento princip ulevuje trávení. Metabolismus lépe funguje a hubnutí je pak výrazně rychlejší. Smysl pravidla pochopíte, když se podíváte, jak organismus tráví. Zastánci dělené stravy hovoří o tom, že na trávení masa, ryb, vajec a velice kyselých plodů je třeba agresivních trávicích šťáv, které stravu rozštěpí. Pokrmy bohaté na škroby – brambory, rýže, těstoviny a obiloviny – vyžadují slabší šťávy. Když sníte sacharidy a bílkoviny dohromady, tělo přeruší trávení sacharidů ve prospěch přeměny bílkovin. To ho přetěžuje. Důsledkem je narušení metabolismu a rychlé ukládání tuku. Když jídelníček sestavíte v duchu principů dělené stravy, zabráníte extrémní zátěži a zhubnete.
Neutrální potraviny ke každému jídlu. Vedle skupiny bílkovinných a sacharidových potravin existuje ještě třetí skupina potravin, která nenarušuje trávení bílkovin ani sacharidů. K ní propagátoři dělené stravy řadí četné druhy zeleniny a také kysaných mléčných produktů. tyto potraviny můžete konzumovat jak společně se sacharidy, tak s bílkovinami. Příklad: K obědu můžete sníst brambory (sacharidy) s tvarohem (neutrální potravina) a salátem (neutrální potravina). Večer si pak můžete dát rybu (bílkovina) s dušenou zeleninou (neutrální potravina). Můžete tedy jíst vše, záleží pouze na vhodném načasování.
PROČ je snídaně tak důležitá? Kdo chce zhubnout, musí jíst – to platí obzvlášť ráno. Snídaně dodá tělu potřebnou energii a zabrání útokům vlčího hladu.
Připraví tělo na nový den. Během noci organismus postupně spotřebovává glukózu, aby mohl zajistit fungování orgánů. Po dlouhém nočním klidu bez přísunu živin potřebuje tekutiny, sacharidy, bílkoviny, tuky, vitamíny a minerální látky – jinak neobnovuje buňky.
Bez snídaně hrozí vlčí hlad. Domníváte se, že když se ráno nenajíte, ušetříte kalorie? Tato rovnice nefunguje! když tělu nedodáte potřebnou energii, spustí „nouzový režim“. Takový stav může vyvolávat vlčí hlad – a vede k tomu, že často sníte víc, než jste měli v plánu. Energii z dalšího pokrmu tělo rovnou pošle do tukových buněk.
Ideální snídaně. Pro tělo jsou po ránu nejlepší sacharidy, které jsou „rychlododavateli“ energie. Skrývají se hlavně v celozrnném chlebu a müsli. Energii dodá i sladké ovoce – ačkoli podle pravidel dělené stravy patří ke skupině bílkovin. V těchto potravinách je cenná vláknina: nadlouho nasytí.
Kdo nesnídá rád. Nemůžete ráno nic pozřít? Zkuste i tak „natankovat“ energii. vypijte velký hrnek bílé kávy nebo sklenici horkého kakaa.
Na čem v případě oběda záleží? Přepadá vás po obědě únava? S dostatkem vlákniny a zeleniny budete odpoledne v kondici.
Najezte se dosyta. Dopřejte si v poledne klidně pořádnou porci – toto jídlo by vám mělo poskytnout dostatečný přísun energie na odpoledne. Abyste nepropadli do typické únavy, dbejte na výběr jídel. Volte především ta, která hladinu krevního cukru zvyšují (a opět snižují) pomalu. Optimální jsou potraviny s velkým množstvím vlákniny (třeba celozrnné produkty a zelenina). Ideálně zasytí ryba a libové maso. Pokuste se vyhýbat se kombinaci bílé mouky a tuku (například těstoviny se sýrovo-smetanovou omáčkou). Ta zpravidla záhy končí na vašich bocích.
Na talíř patří víc zeleniny. Nejlepším předpokladem pro dlouhodobý pocit sytosti je dobře naplněný žaludek. Optimální jsou zelenina a saláty, protože mají velký objem, ale jen málo kalorií. Proto by měly tvořit největší část jídla. Správný poměr nastolíte, když talíř rozdělíte na 4 části. jednu naplníte bílkovinou či sacharidy, zbylé tři pak zeleninou nebo salátem.
Dezert je povolen. Máte rádi dezert? Dopřejte si ho. Volte nekalorické pochoutky, jako je jogurt nebo ovoce. Důležité je dodržovat: k pokrmům ze sacharidů patří dezert ze sacharidů, k jídlům z bílkovin s bílkovinou.
Nejzásadnější fakta o večeři. S posledním jídlem dne kladete základní kámen nočního spalování tuků. Proto je nyní obzvláště důležité, co jíte.
V noci se odbourává tuk. Přes den pokrývá tělo svou potřebu energie ze 70 % cukry a ze 30 % tuky. V noci je to přesně naopak. Aby mohl organismus tuto energii uvolnit, vyměšuje růstový hormon, který mobilizuje uvolňování uloženého tuku. Tělo k jeho produkci potřebuje aminokyseliny, které jsou obsaženy v bílkovinách.
Bílkoviny pomohou zhubnout. Maso, ryba, sójové či mléčné produkty jsou bohaté na bílkoviny. Pokuste se večer sníst minimálně jednu takovou potravinu. Pokud holdujete tomu, dát si něco před usnutím, volte třeba přírodní jogurt s trochou citrónové šťávy. Vitamín C dodatečně stimuluje noční odbourávání tuku.
Večer bez sladkostí. Potraviny bohaté na cukry (sladkosti či bílé pečivo) přitahují inzulín. Dokud tento hormon pro odbourávání cukru „krouží“ krví, je spalování cukru „u ledu“. Pokuste se obejít se bez sladkostí i pečiva!
Přesnídávka před večeří. Po dni plném stresu přijdete domů hladoví a rázem zapomenete na všechna předsevzetí. Asi sáhnete po dostupné „mlsandě“ – chipsech nebo keksech. zde zabere prevence – připravte si něco zdravého, co ukojí prvotní hlad. Třeba hrst oříšků (samozřejmě nesolených).
Začne-li vám mezi jídly kručet v žaludku, hrozí nebezpečí, že sáhnete po sušenkách. Zvolte přesnídávky podle dělené stravy nebo se napijte (mléčný nápoj, čistá voda).
Další otázky. Dělená strava patří mezi způsoby stravování, které mohou pomoci redukovat hmotnost, aniž by to mělo negativní vliv na zdraví. Pozitivní je, že se hubnoucí začne zamýšlet nad složením jídelníčku, odpadne bezmyšlenkovité „uzobávání“, není tak časté přejídání, neboť jíme často menší porce. Z8roveň musíme dodržovat zásadu, že strava musí být pestrá a vyvážená. zařazujte proto různé kombinace potravin, aby tělo dostalo potřebné množství vitamínů a minerálů. Jídelníček by měl být sestaven s ohledem na zdravotní stav.
Je dělená strava jen pro mladé lidi v dobré fyzické kondici? V žádném případě! Hodí se pro každý věk. je dokonce možné, že tento způsob stravování zlepší zdravotní obtíže typu vysoký krevní tlak či chronická únava.
Můžu jíst i v restauraci? Samozřejmě. V restauraci existuje řada možností, jak dodržet principy dělené stravy. Rybí či masový pokrm doplňte extra porcí salátu nebo zeleniny. S těstovinami zase zvolte zeleninovou omáčku (ovšem bez masa).
Jak se mám v práci stravovat podle dělené stravy? Výběr je značný. S sebou si můžete nosit například karbanátky, studenou pečeni či drůbeží prsíčka. Hodí se také vařená vejce, sýry, jogurtová a tvarohová jídla. Chléb můžete obložit listy salátu nebo kolečky okurky a neutrálním sýrem. Praktické jsou také studené saláty s bramborami, rýží nebo těstovinami – můžete je přenášet v praktických plastových potravinových krabičkách.
Musím u dělené stravy počítat kalorie? Ne, to je na dělené stravě to krásné. Důležitější pro zhubnutí ovšem je pravidelná strava po 3 hodinách. Tělo nebude trpět nedostatkem cukru, protože právě chybějící cukr může rychle vést k útokům vlčího hladu. A to pak jde s dobrými předsevzetími z kopce.

PŘEHLED POTRAVIN
Neutrální potraviny 1.
Produkty z této skupiny byste měli kvůli obsahu tuku (téměř vždy vysoký) používat s mírou.
Tuky: máslo, kokosový tuk, margarin, olej. Kysané mléčné výrobky: podmáslí, kyselé mléko, kefír, čerstvý sýr, jogurt, mascarpone, tvaroh, ricotta, zakysaná smetana. Sýry (syrové mléko): camembert, ementál, feta, greyerzer, olomoucké tvarůžky, mozzarella, parmezán, rokfór. Maso (uzené): šunka, slanina. Ryba (uzená): uzenáč, pstruh, losos, makrela. Ořechy a semínka: lískové ořechy, lněné semínko, mandle, mák, sezam, slunečnicová semínka, vlašské ořechy. Nápoje: lihoviny - jakýkoli druh, káva, čaj černý a zelený.
Neutrální potraviny 2. Z této skupiny potravin můžete vybírat dosyta. Zelenina a saláty by měly patřit ke každému jídlu zcela pravidelně a měly by také zaujímat největší prostor na talíři.
Zelenina: lilek, avokádo, květák, brokolice, čínské zelí, hrášek, fazolky, okurka, bílé zelí, kapusta, kedlubna, dýně, pórek, mrkev, paprika, celer, ředkvičky, růžičková kapusta, červená řepa, kyselé zelí, špenát, rajčata, cibule. Saláty: čekanka, ledový salát, hlávkový salát, rukola. Nápoje: zeleninové šťávy, sladová káva, minerálka, čaj bylinkový a ovocný. Další: želatina, koření, borůvky, bylinky, hořčice, sladidlo. Čerstvé houby: žampióny, hřib, liška.
Sacharidy. Dělí se na cukry a škroby. Konzumujte je pouze s neutrálními potravinami.
Obiloviny: amarant, pohanka, ječmen, oves, kukuřice, rýže, žito, pšenice. Obilné výrobky: chléb, cornflakes, kuskus, kroupy, krupice, ovesné vločky, těstoviny, strouhanka, škrobová moučka. Brambory: jakkoli připravené. Ovoce: banán, fíky, sušené ovoce.. Sladidla: javorový sirup, jablka měkčí a sladká, med, cukr, ovocný cukr. Nápoje: pivo.
Bílkoviny. Do této skupiny patří většina potravin živočišného původu. Kombinovat je můžete s oběma skupinami neutrálních potravin, ALE ne se sacharidy – vyjímku tvoří trocha citrónové šťávy.
Ovoce: ananas, jablka, hrušky, třešně, kiwi, broskev, rebarbora, hroznové víno, citrusové plody. Mléko: jakýkoli druh. Sýr (pasterizovaný): čedar, eidam, gorgonzola, gouda, kozí sýr. Čisté sójové produkty: tofu, sójová mouka, sójové mléko. Nápoje: jablečné víno, ovocné šťávy, sekt, víno. Maso: drůbež, králík, vepřové, hovězí, jehněčí, divočina. Ryba (vařená): pstruh, losos, treska, sardinka, tuňák. Mořské plody: krevety, krab, mušle, chobotnice.